Қазақстанның металлургиялық кәсіпорындарында автогенді өндірістік схемалардың сапасын бағалау

МРНТИ 53.37                                                                                    №3 (2020г.) Кажикенова С.Ш., Шалтаков С. Н.   Қазақстанның металлургиялық кәсіпорындарында мыс өндірісінің технологиялық схемаларының математикалық модельдері құ- растырылды. Әрбір қайта бөлу мен жалпы технологиялық схеманы бағалау үшін жаңа есептік формулалар алынды. Күрделі жүйелердің иерархиялық құрылымының идеалды математикалық моделі әзірленді. Жезказганцветмет, Балхашцветмет, Казцинк, KAZ Minerals Bozshakol Қазақстан кәсіпорындарында мыстың нақты металлургиялық өндірісінің технологиялық…

Тозуға төзімді балқыту материалдарымен қапталған термофрикциялық құралдардың сапасын бақылау және сынау

МРНТИ 55.19.13                                                                              №3 (2020г.) Шеров К.Т., Тусупова С.О., Ракишев А.К., Мусаев М.М., Доненбаев Б.С., Шеров А.К., Курмангалиев Т.Б., Сарымбай А.К.   Авторлар тетіктердің әр түрлі беттерін термофрикциялық өңдеу тәсілдерін әзірледі. Бұл мақалада термофрикциялық құралдардың то- зуға төзімді балқытушы материалдармен балқытып қаптау арқылы тозуға төзімділігін арттыру бағыты бойынша зерттеу нәтижелері берілген. Балқытылған беттердің сапасы бұзбай бақылаудың…

Құрылыс өндірісіндегі жазатайым оқиғалар және жүк көтергіш машиналарды пайдалану кезіндегі қауіпсіз жұмысты қамтамасыз ету

МРНТИ 55.01.93, 67.01.93. 86.23                                                       №3 (2020г.) Сутемген Ж.Т., Бергенева Н.С., Қалдыбаева С.Т., Исанбекова А.Т.   Мақалада жүк көтергіш механизмдерді өндірісте пайдалану кезіндегі еңбек қауіпсіздігін қамтамасыз ету және еңбек жағдайын жақсарту мәселелері қарастырылған. Құрылыс өндірісіндегі жазатайым оқиғалардың себептері талданған. Еңбекті дұрыс ұйымдастыру түрлері мен қауіпсіз жұмысты қамтамасыз ету шаралары көрсетілген. Өндірісте туындайтын қауіпті өндірістік факторлар мен…

Бөлу қоршауларына энергия беретін қасиеттерге шолу

МРНТИ 73.31.13                                                                                 №3 (2020г.) Абсаметов Д.М. Мақалада апаттық тұйықтар мен автомобиль жолдарының бөлу жолақтарына арналған бөлгіш қоршауларға және қауіпсіздік кедергілерінің жаңа конструкцияларына шолу келтірілген. Қазіргі уақытта еліміздің жолдарындағы қоршаулардың энергияны жеткілікті дәрежеде пайдалану қабілеті жоқ, соның кесірінен көліктер соғылғанда ауыр зардаптарға әкеп соғады. Энергияны сіңіретін және бағыттаушы элементтер бірлесе жұмыс істейтін болғандықтан, қоршаудың да көлік…

Қауіпсіздіктің тежегіш және бағыттаушы кедергілерінің жаңа конструкцияларын есептеу теориясы мен әдістері

МРНТИ 73.01.93                                                                                  №3 (2020г.) Абсаметов Д.М., Рабат О.Ж., Байнатов Ж.Б. Мақалада қауіпсіздіктің тежеуші және бағыттаушы кедергілерінің жаңа құрылымын есептеудің теориясы мен әдістері келтіріледі. Тежегіш және рульдік жүйе істен шыққан жағдайда және көктайғақ кезінде автомобильдердің қозғалысын баяулату және тоқтату үшін және бұрылу кезінде тау үйінділерінде арнайы құрылғыларды орнату қарастырылады. Есептік схема жолдың үстімен блоктардың үйкелуі есебінен…

Теміржол автоматикасы және телемеханика жүйелерін жаңғыртудың орындылығын негіздеу

МРНТИ 73.29.17                                                                                 №3 (2020г.) Бахтиярова Е.А., Сансызбай К.М., Чигамбаев Т.О.     Мақалада темір жол автоматикасы мен телемеханика жүйелерінің жай-күйі талданып, бір жолды және екі жолды аралықтардың өткізу қабілеттілігі, жартылай және автоматты блоктау мен орталықтандырылған диспетчерленудің жергілікті жылдамдығы анықталған. Микропроцессорлық элементтер базасына көшу ТАТ техникалық жабдықтарын жаңарту кезінде ұсынылады. Бұл энергияны тұтынуды едәуір азайтуға, жабдықтың өндіріс…

Нан пісіруде қолдануға арналған үшкомпонентті май қоспасын қайта этерификациялау

МРНТИ 65.33.03                                                                               №3 (2020г.) Темирова И.Ж., Шаймерденов Ж.Н., Далабаев А.Б., Альдиева А.Б., Сакенова Б.А., Жунусова К.З., Муслимов Н.Ж.   Май өнімдері нан-тоқаш өнімдерін өндіру кезінде қолданылатын қосымша шикізаттың маңызды компоненті болып табылады. Олар қамырдың реологиялық қасиеттерін жақсарту, нан-тоқаш өнімдерінің дәмдік сапасын және тағамдық құндылығын арттыру, олардың сіңімділігін жоғарылату үшін қолданылады. Бұл жұмыста толық гидрогенизацияланған май,…

Микронизацияланған дәнді бұршақты шикізаттан жасалған композитті ұнның нан пісіру қасиеттерін зерттеу

МРНТИ 68.01.77, 89.57.45                                                              №3 (2020г.) Муслимов Н.Ж., Султанова М.Ж. ,  Кизатова М.Е., Абдрахманов Х.А., Боровский А.Ю., Елеукенова К.А.   Бидай және дәнді бұршақты микрондалған (бұршақ, жасымық және нут) ұннан жасалған қамырдың реологиялық қасиеттері зерттелді. Ұн қоспаларын дайындау үшін бірінші сұрыпты бидай ұны қолданылды. Сынақтың реологиялық қасиеттерін фаринограф АТ Brabender (Германия) зерттеді. Бидай ұнының бір бөлігінің…

Орталық Қазақстанда глифосатты қолданудың әртүрлі әдістері тиімділігінің ғарыштық мониторингі

МРНТИ 68.01.77, 89.57.45                                                               №3 (2020г.) Бекбулатов С.,  Хантурин М., Бекбаева A.   Жерді қашықтықтан зондтау технологиясын, спутниктік суреттерді және арнайы бағдарламалық қамтамасыз етуді қолдана отырып, түрлі глифосатты қолдану әдістерінің тиімділігі көрсетілген. Ғылыми зерттеуде эксперименттік далалық әдіс (AmaSpot бүрку технологиясы), спутниктік кескіндер (Sentinel-2), бағдарламалық қамтамасыздандыру (ArcGIS) қолданылды. Өңделген және интерпретацияланған NDVI кескіндері Орталық Қазақстанда түрлі глифосатты…

Блутанг вирусына қарсы тәнді қан сарысуын алу

МРНТИ 68.41.53                                                                               №3 (2020г.) Курманбекова Ж.К., Кошеметов Ж.К., Мустафин М.К., Мустафин Б.М., Алиханов К.Д. Бұл мақалада блутанг вирусына қарсы тәнді қан сарысуын алу сынағы көрсетілген. Блутанг вирусына қарсы тәнді қан сары суын алу үшін жұмыс барысында ағзасы таза 6-12 айлық қой және ешкі пайдаланылды. Тәнді қан сары суын алу кезінде малдарды гипериммундеу үшін үш әдіспен…