Құрманы ұннан жасалған кондитерлік өнімдерде қолдану

МҒТАР 65.09.33                                                                                          №3 (2019г.)   Мамаева Л.А., Жумалиева Г.Е., Муратбекова Қ.М., Нурдан Д.   Ұннан жасалған кондитерлік өнімдер халық арасында үлкен сұранысқа ие, шамадан тыс тұтынуы тамақтану рационының теңгерімділігін бұзатын жоғары калориялы тамақ өнімдерінің тобын білдіреді. Олардың елеулі кемшілігі маңызды биологиялық белсенді заттардың – витаминдердің, минералдардың және тағамдық талшықтардың төмен құрамы болып табылады. Осының салдарынан…

Мақта майын компьютерлік модельде түпкілікті айдау процесін зерттеу

МРНТИ 65.01.77, 65.65                                                                         №2 (2019г.) Хабибов Ф.Ю., Нарзиев М.С., Артиков A.   Түйіндеме. Компьютерлік техниканың, технологияның және оның бағдарламалық қамтамасыз етілуін дамыту химиялық-технологиялық процесстердің аналитикалық зерттеулері барысында кеңінен қолдану мүмкіндігін жасайды. Мақта майын тазарту массаның ауысуы сұйық және бу фазаларына ауысатын қатты будың көмегімен айдау процесіне жатады. Компьютерлік модельдегі технологиялық процестерді зерттеу зерттелетін объектінің…

Борсық етінің аминқышқылдық құрамы

МРНТИ 65.59.03                                                                                       №2 (2019г.)   Матенова Н.М., Жумагелдиев А.А.   Түйіндеме. Мақалада борсық етінің аминқышқылдық құрамы келтірілген. Ветеринарлық қағидаларда борсық сойылатын жануарлар қатарында болмағанымен, оны аңшылар мен саятшылар тағам ретінде пайдалануда. Яғни, борсықты жаралағаннан соң, оның қансыздану дәрежесі, етінің балаусалық көрсеткіштері төмендейтіні ақиқат. Сонымен қатар, ол ет сапасына әсер етеді. Осыған байланысты, борсық етінің сапасын…

Өсімдік шикізатынан сорбенттерді қолдану тиімділігі

МРНТИ 65.09.03                                                                                №2 (2019г.) Нуралы А.М., Акназаров С.Х., Бийсенбаев М.А., Головченко O.Ю., Нуралиев М.А., Панов С.А., Маликова M.   Түйіндеме. Қабатталған ағымы бар гемосорбентті қолдану барысында   табиғи заттардың негізінде дайындалған көміртекті монолиттің барлық белсенді аймағы қатысып, қанның пішінді элементтері зақымдалмай, күлдену болмайды.  Ғылыми мақалада өсімдік материалдарынан гемосорбент алу әдісі сипатталып, адсорбциялық қабілетті анықталған, үлгілердің морфологиялық…

Сүт және сүт өнімдерінде құрғақ сүтті анықтаудың тиімді әдістерінің болуының ағымдағы жай-күйін талдау

МРНТИ 65.63.29                                                                                      №2 (2019г.) Велямов Ш.М.,  Курасова Л.А.,  Велямов М.Т, Умиралиева Л.Б.,  Кадыров А.А., Бек Р,  Нургалиева М., Жансеркенова О., Жумалиева Т., Муратбекова К.М., Тастаганова У.С.   Түйіндеме. Мақсаты: сүт өнімдеріндегі құрғақ сүтті сапалық және сандық анықтаудың тиімді тәсілі бойынша әлемдегі әдістемені зерттеу және неғұрлым тиімді әдісті таңдау. Сүт өнімдеріндегі құрғақ сүтті сапалық және сандық…

Қант қызылшасының түсіміне топырақ микроорганизмдерінің әсері

МРНТИ 65.09.03                                                                                      №2 (2019г.)   Велямов М.Т, И. Ю. Потороко, Курасова Л.А., Велямов Ш.М.,  Умиралиева Л.Б.,  Бек Р. , Жумалиева Т.М.   Түйіндеме. Жұмыстың мақсаты қант қызылшасын өсіретін әр түрлі аймақтардағы топырақтың микробтық құрамын зерттеу болып табылады. Алынған деректер негізінде егіс алдында қант қызылшасы тұқымының ауруға бейімділігін төмендетуге бағытталған қорғаныш қасиетін жоғарылатушы құрам әзірленетін болады….

Коллаген гидролизатының өндірісіндегі қауіпсіздік қатерлерінің ықтималдығын бағалау

МРНТИ 68.01.81, 68.41.05                                                                                №2 (2019г.)   Кажымурат А.Т.,  Уажанова Р.У., Ахметсадыков Н.Н., Тютенов К., Абдел З.Ж.,   Сепеда А.С. , Тунгышбаева У.О. Түйіндеме. Мақалада коллаген гидролизі өндірісінде туындауы мүмкін қауіптер талқыланады. Жұмыстың мақсаты коллаген гидролизі өндірісіндегі қауіп-қатерді талдау.Мақсатты жүзеге асыру үшін коллаген өндірудегі биологиялық, химиялық және физикалық қауіпті қатерлерді ТР ТС 021 / 2011 нормативті…

Төменгі температурада сақтаудың қауын негізіндегі сорбенің дәмдік-хош иістік қасиеттеріне әсерін зерттеу

МРНТИ 65.53.31                                                                               №1 (2019г.)   Еренова Б.Е., Пронина   Ю.Г.   Түрлі композициялы қауын негізіндегі өсімдік тектес байытқыш қоспалар қосылған «Снежный соблазн», «Морозная ночь», «Ледяное касание», «Зимнее солнце», «Летняя прохлада» сорбелерінің дәмдік-ароматтық қасиеттеріне минус 18 ÷ минус 25 оС деңгейіндегі төменгі температуралық сақтау әсері зерттеліп, нәтижелері дәм және хош иіс профилограммасы түрінде көрсетілді. Қауын негізіндегі сорбелердің…

Сыра және спирт өнеркәсібі қалдықтарынан өндірілетін азықтық қоспаларға арналған синбиотиктерді әзірлеу

МРНТИ 65.09, 62.09.39                                                                    №1 (2019г.)   Чижаева А.В., Дудикова Г.Н., Велямов М.Т., Потороко И.Ю., Алимкулов Ж.С., Бутыркина Н.П., Велямов Ш.М., Курасова Л.А., Жумалиева Т.М.   Қалдықтық ресурстарды мал азығының көзі ретінде пайдаланудың проблемасы сол, өңдеу және ашыту салаларындағы қалдықтар тез бұзылатын шикізат болып табылады. Зерттеудің мақсаты – сыра қайнату, спирт өндіру және басқа салалардың қалдықтарынан…

Жарманың сапасына күріш дәнінің технологиялық ерекшеліктерінің әсері

МҒТАР 65.29.03                                                                                        №4 (2018г.)   Онгарбаева Н., Жиенбаева С., Елеукенова К., Н., Батырбаева Н.   Мақалада күріш және жарма өнімдерінің сапалық сипаттамасының зерттеу нәтижелері келтірілген. Күріш дәнінің және жармасының технологиялық қасиеттерін сипаттайтын белгілерінің арасындағы өзара байланысын анықтау үшін зерттеу нысаны ретінде Қызылорда облысы аумағында кең көлемде аудандастырылған Маржан, Янтарь, Лидер, Новатор күріш сұрыптарының үлгілері алынды….