Қазақстан кәсіпорындарына арналған көп элементті функционалдық жабындар

МРНТИ 61.43.39                                                                                        №4 (2019г.) Юров В.М., Сыздыкова  А.Ш., Балтабеков А.С., Платонова Е.С., Гученко С.А., Лауринас   В.Ч. Өнеркәсіптік өндірістегі материалдық құралдардың шектеулілігі тораптар мен тетіктердің, әсіресе жоғары температура мен абразивтік тозудың экстремалды жағдайларында жұмыс істейтін бөлшектердің жұмыс ресурсын ұлғайтатын жаңа технологиялар жасаудың өзекті міндетін алға қояды. Өткен ғасырдың 80-ші жылдарында арнайы болаттар мен қорытпаларды жасау жолымен…

Сұйық жүйесі бөлінген алмас бұрғы құралының құрылым өзгешелігі және жасау технологиясы

МРНТИ 52.13.07                                                                                       №4 (2019г.) Мендебаев Т.Н., Смашов Н.Ж. Терең ұңғыларды алмас құралдармен бұрғылау тәсілінің күрделі мәселесі – оның жобадағы бағытын сақтау, қуат шығыны және толық мәлімет беретін тау жыныстарын алу. Олар ұңғы табанындағы құралдың жұмыс жағдайының күрделенуіне, тау жыныстарының қасиеттеріне, әсіресе жарықшақтарына байланысты болып отыр. Ақпарат көздеріндегі мәліметтерді талдай келе мәселені алмас құралдарының құрылым сызбаларына…

Үшқатын-3 кен орнының рудасынан гидрометаллургиялық жолмен шырақ алу

МРНТИ 52.45.23                                                                                        №4 (2019г.) Исабаев С.М., Жинова Е.В., Жилина   И.М. Қазіргі уақытта құрамында марганеці бар шикізатты гидрометаллургиялық жолмен өндеу жұмыстары жүргізілуде. Марганецті шаң мен шламнан, силиеомарганец, ферромарганец шлактарынан айырып алу маңыз- ды болып саналады. Жұмыстың мақсаты – Үшқатын-3 кен орнының рудасынан гидрометаллургиялық жолмен шырақ алу. Шырақ тұқылыларынан күкірт қышқылын сілтісіздендіру бойынша эксперимент түрлері өткізілді. Келесі…

Автомобиль дизельді қозғалтқыштарының жұмыс істеп тұрған майының диагностикалық параметрлеріне қойылатын талаптар

МРНТИ 73.31.41                                                                                        №4 (2019г.) Биниязов А.М., Денисов А.С., Кожинская А.В., Сарсенбаева Л.Х., Биниязов   Е.М. Мотор майларының негізгі диагностикалық параметрлерінің сілтілік саны, тұтқырлығы, тығыздығы, тұтану температурасы сияқты сәйкестігіне талдау жүргізілді. Жұмыс істеп тұрған май параметрлерінің нормативтері мен тәуелділіктерін пайдалану нәтижесінде белгілі қозғалтқыштар ақауларының пайда болу шекаралары анықталды. Келтірілген деректер бойынша V– C координаттарында, ал содан кейін…

Энтеросорбциялық тағамдық талшықтарды бидай нанына қосу рецептурасын және технологиясын құру

МРНТИ 65.33.03.43.01.05                                                                       №4 (2019г.) С.Х. Акназаров,  Ұ.М. Әмзеева,  К.С. Бексейтова К.С., Нуралы, А.Ж. Мутушев, С.Т. Жиенбаева, М.П. Байысбаева, З.Н. Молдақұлова Соңғы жылдары Қазақстанда халық денсаулығының жай-күйі нашарлауда. Бұл қоршаған ортаның, тамақ өнімдерінің уытты заттармен, пестицидтермен, радионуклидтермен және иммунитеттің жалпы төмендеуімен байланысты. Азық-түлік өнімдерін өндірушілер олардың қатарына тағамдық талшықтар да жататын, денсаулықты жақсартуға ықпал ететін әртүрлі…

Итмұрын жемісінің кекстің физикалық-химиялық көрсеткіштеріне әсері

МРНТИ 65.35.03                                                                                       №4 (2019г.) Мамаева Л.А., Жумалиева Г.Е., Муратбекова К.М., Ербулекова М.Т.   Авторлар функционалдық мақсатта итмұрын жемістерін қолдану арқылы ұннан жасалған кондитерлік өнімдер технологиясын әзірледі. Сонымен қатар, итмұрын жемісінен дайындалған ботқаның кекстердің физика-химиялық сипаттамаларына әсері зерттелген. Мейіздің орнын итмұрын жемісінен жасалған ботқамен алмастырып, көлемін ұлғайту арқылы кекстердің ылғалдылығының артқаны байқалды. Кекстің қышқылдық деңгейі құрамындағы…

Энтеросорбциялық тағамдық талшықтарды қолдану арқылы функционалды сүт өнімдерінің технологиясын жасау

МРНТИ 65.63.33.43.01.05                                                                       №4 (2019г.) Нуралы А.М., Акназаров С.Х., Алимарданова M.К., У.М. Амзеева, Азаткызы С., Бакиева В.М., Шунекеева А.    Мақалада энтеросорбциялық диеталық талшық қосылған ферменттелген сүт өнімдерін дайындау технологиясын дамыту туралы айтылады. Қышқыл сүт өнімдерін өндіруге арналған шикізат ретінде майлылығы және ақуызы жоғары сүт пайдаланылады. Алайда, маусымдық тұрақсыздыққа байланысты бұл көрсеткіштер орнықты емес. Сондықтан, сүт…

Қамырдың реологиялық қасиеттеріне қайта этерификацияланған майлардың әсерін зерттеу

МРНТИ 64.65.03                                                                                        №4 (2019г.) Муслимов Н.Ж., Сакенова Б.А., Темирова И.Ж.,  Альдиева   А.Б. Қамырға қосылатын май өнімдері қамырдың реологиялық қасиеттерін, нан-тоқаш өнімдерінің тағамдық құндылығын қалыптастыруда және олардың балғындығын сақтауда маңызды рөл атқарады. Жұмыста қайта этерификацияланған майлардың қамырдың реологиялық қасиеттеріне әсері зерттелді. Құрамында қанықпаған май қышқылдарының трансизомерлері төмен қайта этерификацияланған майлар, толық гидрогенизацияланған май, пальма және рапс…

Отандық шикізаттың әр түрінен глютенсіз құрғақ қоспа өндірудің технологичлық аспектілері

МРНТИ 65.29.33                                                                                       №4 (2019г.) Ботбаева Ж., Коптлеуова Т., Байкенов А.,  Байгенжинов К., Издибаева Г., Елеукенова К.    Мақалада қарақұмық, тары, күріш және жүгері дәнді дақылдарының ұнынан глютенсіз ботқа өндіру технологиясы ұсынылады. Таңдалған дақылдар арнайы сынау жүйесімен құрамында глютеннің болмауы үшін тексерілді. Экструзия режимдерін белгілеу үшін барлық дақылдар крахмалдарының балқу нүктелері анықталды. Сапалық сипаттамалар (ылғалдылық, май,…

Инновациялық бейімделген агронанотехнология

МРНТИ 68.29.19                                                                                       №4 (2019г.) Қожахметов М.К., Абутова Р.    Мақалада Қазақстанда инновациялық бейімді агронанотехнологияны зерттеу туралы сөз қозғалады. Көлдік сапропельден алынған гуминдік препараттарға сипаттама беріліп, теориялық тұрғыдан олардың өсімдікке әсер ету механизмі келтірілген. Гуминді тектес заттарды алудың жоғары белсенді технологиясы – механикалық-химиялық жолмен алу тәсілін көрсетті. Ауыл шаруашылығы тұқымдарын егістікке себер алдында құрамында металдардың нано…