Milk fatty acid composition of holstein cows of Kyzylordin region

ІRSTІ 65.63.29, 68.39.29                                                                        №4 (2018г.)   Khastaeva A.Zh., Smagulov A.K., Umirzakov B.U., Nurgalieva M.T., Myrzabayeva  N.Ye.   The article presents materials on the identification of milk fatty-acid composition of Holstein cows in farm of “Rza – Asyl tulik” in Kyzylorda region. The materials researched on gas chromatograph Shimadzu GC-2010 Plus with a flame ionization detector…

Research of amino acid composition of functional meat products

ІRSTІ 65.59.03                                                                                       №4 (2018г.)   Chomanov U.Ch., Kenenbay G.S., Zhumalieva T.M.     It…

The system for evaluating the quality of beef in accordance with the international unece standards

№3 (2018) Smagulov A.K., Oraz G.T.   The article deals with the assessment of beef quality in accordance with the international standard of the UNECE, as well as the quality control system for guaranteed compliance with the assessment of meat, adopted in international trade. Currently, in each country there are national schemes for cutting carcasses…

System of classification and quality assessment system of mutton and lamb

№3 (2018)   Smagulov A.K., Chomanov U.Ch., Imanzhuparov Zh.K.     Nowadays, there are different systems for the classification and evaluation of lamb and mutton quality in the world. Analysis of lamb classification systems in foreign countries shows that there are differences in the principles of classification, definition, fatness category and in methods for assessing the…

Influence of quince powder on the properties of wheat bread

№3 (2018)   Alexeeva N.V., Urazbayeva K.A.,.Orymbetova G.E, Alibekov R.S., Mamaeva   L.A.   The scientifically substantiated and experimentally confirmed expediency of application of products of quince fruit processing in the form of powder in the technology of wheat bread production with the purpose to obtain a product that has fortified nutritional properties and a prolonged…

Research of distribution of amylolytic enzymes in rye grain

№3 (2018)   Ongarbayeva N., Eleukenovа К., Batyrbayeva N., Nurgozhina Zh.   Now in Kazakhstan one of urgent and the task corresponding to inquiries of time is ensuring effectiveness of products of processing of grain. Among grain crops important culture is rye. In work the research of distribution of amylolytic enzymes in rye grain is…

Improvement of biotechnology manufacturing Fermented milk products, yogurt.

Kenzheyeva Zh.K., Velyamov M.T., Dyuskalieva G.U. Annotation. A brief overview of the nomenclature and some technologies for the manufacture of existing dairy products in Kazakhstan, including yoghurt, is presented. Dairy products are the most highly nutritious foods. Especially milk and sour milk products should constitute the beginning of a diet for children of all age…

Evaluation of the effectiveness of internal training of personnel in the HACCP system at the bakery enterprise A of the Republic of Kazakhstan

скачать   Uazhanova R.U., Mannino S., Tungyshbayeva U.O.   Abstract. The food safety control system based on the HACCP system appeared relatively recently in the Republic of Kazakhstan. In connection with the country’s entry into the Customs Union, all enterprises of the catering industry, regardless of their form of ownership, size and functionality, are required…

Совершенствование процесса переработки растительного сырья с целью извлечение пектина на экстракторе

Велямов Ш.М., Джингилбаев С.С ., Актерян С.Г. 

Аннотация. Проведено исследование  влияния ультразвуковой обработки на выход пектина при ферментативной экстракции из столовой свеклы на экстракторе – оптимальной интенсивностью обработки УЗ составила 25 Гц. Цель работы –  выявить закономерность влияния ультразвукового генератора и лопастной мешалки пропеллерного типа  на количественный выход пектина из столовой свеклы при ферментативной экстракции на экстракторе. Изучено влияния скорости перемешивания экстрагента на выход пектина при ферментативной экстракции из столовой свеклы. Оптимальной скоростью является – 1000 об/мин. Эксперименты, показали, что использование в конструкции экстрактора растительного сырья ультразвукового генератора, а также быстроходной  мешалки повышают его эффективность на 19-21%. Разработка оборудования для получения биологически ценных продуктов на основе глубокой переработки овощной продукции позволит наглядно увидеть возможность ее внедрения.
Ключевые слова: экстрактор, пектин, свекла, переработка, экстракция, ультразвук

 

Ускоренный метод идентификации бактерий на основе выделения геномной ДНК

Абжалиева А., Бияшев К. Б.,  Лозавицка Б., Киркимбаева Ж.С., Сарыбаева Д.А.  

Аннотация.  Внедрение современных стандартизованных схем анализа бактериальных патогенов ознаменует переход системы микробиологического контроля пищевых продуктов на новый  научно – методический уровень. Это необходимо для обеспечения новых подходов в системе ветеринарно-санитарного и санитарно-эпидемиологического контроля продовольственного сырья и готовой продукции, в том числе и мясной. Были изучены морфологические, культуральные и биохимические свойства мясной продукции по общепринятым схемам. Возможность использования  молекулярно-генетических, иммунологических, биохимических и бактериологических методов в едином диагностическом пространстве обеспечивает выбор оптимальных решений для  изучения кишечных пищевых патогенов и повышения эффективности самих исследований. Предложенные методы ДНК-типирования могут быть применимы для проведения монито­ринга и создания баз данных о генетических профилях эпидемиологически  значимых  штаммов  пищевых патогенов.
Ключевые слова: мясные продукты,  энтеробактерии, ускоренный метод индикации, метод ПЦР, биохимический анализ, ветеринарно-санитарный контроль, контроль пищевой продукции