Статьи журнала

Изучение детоксикационных свойств пектинсодержащего шубата

PDF файл (Скачать)

МРНТИ 65.63.03

№2-2024 

https://doi.org/10.53939/1560-5655_2024_2_120

 
Абышева К.А., Алибаева Б.Н., Надирова С.А., Абжанова Ш.А., Лесова Ж.Т.


Аннотация. В статье описан способ получения традиционного шубата из верблюжьего молока казахской бактрианской породы с использованием активной производственной закваски из смеси молочнокислых бактерий и приведена схема приготовления пектиносодержащего шубата. Установлено, что за счет добавления жидкого яблочного пектина отмечается значительное улучшение физико-химических, микробиологических показателей, биохимического состава; значительное снижение времени закваски и увеличение срока хранения пектин содержащего шубата по сравнению с его традиционным аналогом. В экспериментах на крысах с кадмиевой интоксикацией введение в ежедневный пищевой рацион 50 г/кг массы тела пектинсодержащего шубата оказывал положительный эффект на гематологические и биохимические показатели крови и способствовал улучшению общего состояния исследуемых животных, что свидетельствует о усилении детоксикационных свойств полученного вида шубата и позволяет использовать его как функциональный лечебно-профилактический продукт.

Ключевые слова: пектинсодержащий шубат, биохимический состав, тяжелые металлы, детоксикция, функциональный продукт.


Список литературы

1 Shetty SS, D D, S H, Sonkusare S, Naik PB, Kumari N S, Madhyastha H. Environmental pollutants and their effects on human health // Heliyon. – 2023. – Vol. 9(9):e19496.
2 Manisalidis I., Stavropoulou E., Stavropoulos A., Bezirtzoglou E. Environmental and health impacts of air pollution: a review // Frontiers in Public Health. Frontiers Media S.A. –2020. –Vol. 8.
3 Moores F.C. Climate change and air pollution: exploring the synergies and potential for mitigation in industrializing countries // Sustainability. – 2009. – Vol. 1, № 43–54.
4 Sears M.E. Chelatation: Harnessing and enhancing heavy metal detoxification-A review. // The Scientific World Journal. – 2013. – Vol. 2013, Articles ID 219840,
13 p.

5 Ehlayel, M.S., K.A. Hazeima, F. Al-Mesaifri and A. Bener. Camel milk: an alternative for cow’s milk allergy in children. // Allergy Asthma Proc. – 2011. –Vol. 32(3): – P. 255-258.
6 Hammam, A.R. Compositional and Therapeutic Properties of Camel Milk: A Review // Emir J. Food Agric. – 2019. – Vol. 31. – P. 148–152.
7 Devendra K., Verma K.A., Chatli M.K., Singh R., Kumar P., Mehta N., Malav O.P. Camel’s milk: alternative milk for human consumption and its health benefits // Nutr. Food Sci. –2016. – Vol. 46. – P. 217–227.
8 Benmeziane–Derradji, F. Evaluation of Camel Milk: Gross Composition—A Scientific Overview // Trop. Anim. Health Prod. – 2021. – Vol. 53. – P. 308.
9 Swelum, A.A.; El-Saadony, M.T.; Abdo, M.; Ombarak, R.A.; Hussein, E.O.; Suliman, G.; Alhimaidi, A.R.; Ammari, A.A.; Ba-Awadh, H.; Taha, A.E. Nutritional, Antimicrobial and Medicinal Properties of Camel’s Milk: A Review // Saudi J. Biol. Sci. - 2021. –Vol. 28. – P. 3126-3136.
10 Shahein, M.R.; Atwaa, E.S.H.; Elkot, W.F.; Hijazy, H.H.A.; Kassab, R.B.; Alblihed, M.A.; Elmahallawy, E.K. The impact of date syrup on the physicochemical, microbiological, and sensory properties, and antioxidant activity of bio-fermented camel milk // Fermentation. – 2022. – Vol. 8. – P. 192.
11 Елубаева М.Е., Серикбаева А.Д., Сулейменова Ж.М., Абдулдаева З.Ж. Производство кисломолочных продуктов из верблюжьего молока на оборудовании компании «Edibon» (Испания) по переработке молока. // Ізденістер, нəтижелер – Исследования, результаты. – 2017. № 4 (76) – С. 75-80
12 Shkolnikova Marina, Averyanova Elena. Pectin as a functional food ingredient in the composition of marshmallow // Bulletin of the South Ural State University Series Food and Biotechnology. – 2017. – Vol. 5. – P. 35-44.
13 Lara-Espinoza C, Carvajal-Millán E, Balandrán-Quintana R, López-Franco Y, Rascón-Chu A. Pectin and Pectin-Based Composite Materials: Beyond Food Texture // Molecules. – 2018. – Vol. 23, №4. – Р. 942.
14 Alibayeva B.N., Nogajbaev A.M / Method of correcting the health of high school students living in ecologically unfavorable areas of Almaty. // European Research: Innovation in Science, Education and Technology - United Kingdom, “European Research”. – 2017, №06 (29). – C. 11-15
15 Alibayeva B.N., Nukush K.I. Study of functional properties of pectincontaining koumiss // The Journal of Almaty Technological university. – 2020. Issue 2 (127), № 2. – P. 37-43. 

References 

1 Shetty SS, D D, S H, Sonkusare S, Naik PB, Kumari N S, Madhyastha H. Environmental pollutants and their effects on human health // Heliyon. – 2023. – Vol. 9(9):e19496.

2 Manisalidis I., Stavropoulou E., Stavropoulos A., Bezirtzoglou E. Environmental and health impacts of air pollution: a review // Frontiers in Public Health. Frontiers Media S.A. –2020. –Vol. 8.
3 Moores F.C. Climate change and air pollution: exploring the synergies and potential for mitigation in industrializing countries // Sustainability. – 2009. – Vol. 1, № 43–54.
4 Sears M.E. Chelatation: Harnessing and enhancing heavy metal detoxification-A review. // The Scientific World Journal. – 2013. – Vol. 2013, Articles ID 219840,
13 p.

5 Ehlayel, M.S., K.A. Hazeima, F. Al-Mesaifri and A. Bener. Camel milk: an alternative for cow’s milk allergy in children. // Allergy Asthma Proc. – 2011. –Vol. 32(3): – P. 255-258.
6 Hammam, A.R. Compositional and Therapeutic Properties of Camel Milk: A Review // Emir J. Food Agric. – 2019. – Vol. 31. – P. 148–152.
7 Devendra K., Verma K.A., Chatli M.K., Singh R., Kumar P., Mehta N., Malav O.P. Camel’s milk: alternative milk for human consumption and its health benefits // Nutr. Food Sci. –2016. – Vol. 46. – P. 217–227.
8 Benmeziane–Derradji, F. Evaluation of Camel Milk: Gross Composition—A Scientific Overview // Trop. Anim. Health Prod. – 2021. – Vol. 53. – P. 308.
9 Swelum, A.A.; El-Saadony, M.T.; Abdo, M.; Ombarak, R.A.; Hussein, E.O.; Suliman, G.; Alhimaidi, A.R.; Ammari, A.A.; Ba-Awadh, H.; Taha, A.E. Nutritional, Antimicrobial and Medicinal Properties of Camel’s Milk: A Review // Saudi J. Biol. Sci. - 2021. –Vol. 28. – P. 3126-3136.
10 Shahein, M.R.; Atwaa, E.S.H.; Elkot, W.F.; Hijazy, H.H.A.; Kassab, R.B.; Alblihed, M.A.; Elmahallawy, E.K. The impact of date syrup on the physicochemical, microbiological, and sensory properties, and antioxidant activity of bio-fermented camel milk // Fermentation. – 2022. – Vol. 8. – P. 192.
11 Elubaeva M.E., Serikbaeva A.D., Sulejmenova ZH.M., Abduldaeva Z.ZH. Proizvodstvo kislomolochnyh produktov iz verblyuzh'ego moloka na oborudovanii kompanii «Edibon» (Ispaniya) po pererabotke moloka. // Іzdenіster, nətizheler – Issledovaniya, rezul'taty. – 2017. № 4 (76) – S. 75-80
12 Shkolnikova Marina, Averyanova Elena. Pectin as a functional food ingredient in the composition of marshmallow // Bulletin of the South Ural State University Series Food and Biotechnology. – 2017. – Vol. 5. – P. 35-44.
13 Lara-Espinoza C, Carvajal-Millán E, Balandrán-Quintana R, López-Franco Y, Rascón-Chu A. Pectin and Pectin-Based Composite Materials: Beyond Food Texture // Molecules. – 2018. – Vol. 23, №4. – R. 942.
14 Alibayeva B.N., Nogajbaev A.M / Method of correcting the health of high school students living in ecologically unfavorable areas of Almaty. // European Research: Innovation in Science, Education and Technology - United Kingdom, “European Research”. – 2017, №06 (29). – C. 11-15
15 Alibayeva B.N., Nukush K.I. Study of functional properties of pectincontaining koumiss // The Journal of Almaty Technological university. – 2020. Issue 2 (127), № 2. – P. 37-43.

Сведения об авторах. Вклад авторов.
Абышева К. А., Алматинский технологический университет, г. Алматы, Казахстан, cтудент группа БТ 20-11. k-abysheva@mail.ru Эксперимент, поиск литературы.
Алибаева Б.Н., Алматинский технологический университет, г. Алматы, Казахстан, кандидат биологических наук. b.alibayeva@mail.ru
Эксперимент, поиск литературы, обсуждение, обработка данных. 

Надирова С.А., Алматинский технологический университет, г. Алматы, Казахстан, магистр. sanama_777@mail.ru  
Поиск литературы, обсуждение, обработка данных, подготовка рукописи. 

Абжанова Ш.А., Алматинский технологический университет, г. Алматы, Казахстан, ассоциированный профессор, кандидат технических наук. sholpan-ab@mail.ru
Обсуждение, дискуссия. 

Лесова Ж.Т., Алматинский технологический университет, г. Алматы, Казахстан, ассоциированный профессор, кандидат биологических наук. zhaniha_lesova@mail.ru
Обсуждение, дискуссия. 

Авторлар туралы мәліметтер. Авторлардың үлестері.
Абышева К.А., Алматы технологиялық университеті, Алматы, Қазақстан, студенттер тобы БТ 20-11, abysheva@mail.ru Эксперимент, Әдебиеттік Іздеу.

Алибаева Б.Н., Алматы технологиялық университеті, Алматы, Қазақстан, биология ғылымдарының кандидаты,  b.alibayeva@mail.ru
Эксперимент, Әдебиеттерді Іздеу, Талқылау, Мәліметтерді Өңдеу. 

Надирова, С.А., Алматы технологиялық университеті, Алматы, Қазақстан, Магистр, sanama_777@mail.ru
Әдебиеттерді іздеу, талқылау, мәліметтерді өңдеу, қолжазба дайындау.

Абжанова Ш.А., Алматы технологиялық университеті, Алматы, Қазақстан, доцент, техника ғылымдарының кандидаты. sholpan-ab@mail.ru
Талқылау, Талқылау. 

Лесова Ж.Т., Алматы технологиялық университеті, Алматы, Қазақстан, доцент, биология ғылымдарының кандидаты. zhaniha_lesova@mail.ru
Талқылау, талқылау. 

Information about the authors. Authors' contributions.
Abysheva K. A., Almaty Technological University, Almaty, Kazakhstan, student group BT 20-11, k-abysheva@mail.ru
Experiment, literature search.

Alibaeva B.N., Almaty Technological University, Almaty, Kazakhstan, Candidate of Biological Sciences,  b.alibayeva@mail.ru Experiment, literature search, discussion, data processing. 
Nadirova, S.A., Almaty Technological University, Almaty, Kazakhstan, Master, sanama_777@mail.ru
Literature search, discussion, data processing, manuscript preparation. 

Abzhanova Sh.A., Almaty Technological University, Almaty, Kazakhstan, associate professor, candidate of technical sciences. sholpan-ab@mail.ru
Discussion, discussion. 

Lesova Zh.T., Almaty Technological University, Almaty, Kazakhstan, Associate Professor, Candidate of Biological Sciences. zhaniha_lesova@mail.ru
Discussion, discussion. 

Создатель : Лариса Николаевна Гребцова
Создан : 22 августа 2024

Быстрый поиск

Министерство науки и высшего образование Республики Казахстан Шаблон статьи
(Новости наука Казахстана)
Шаблон статьи
(Scopus, Web of Science)
Публикационная этика

Activity Logs

There are 2 new tasks for you in “AirPlus Mobile App” project:
Added at 4:23 PM by
img
Meeting with customer
Application Design
img
img
A
In Progress
View
Project Delivery Preparation
CRM System Development
img
B
Completed
View
Invitation for crafting engaging designs that speak human workshop
Sent at 4:23 PM by
img
Task #45890merged with #45890in “Ads Pro Admin Dashboard project:
Initiated at 4:23 PM by
img
3 new application design concepts added:
Created at 4:23 PM by
img
New case #67890is assigned to you in Multi-platform Database Design project
Added at 4:23 PM by
Alice Tan
You have received a new order:
Placed at 5:05 AM by
img

Database Backup Process Completed!

Login into Admin Dashboard to make sure the data integrity is OK
Proceed
New order #67890is placed for Workshow Planning & Budget Estimation
Placed at 4:23 PM by
Jimmy Bold
Pic
Brian Cox 2 mins
How likely are you to recommend our company to your friends and family ?
5 mins You
Pic
Hey there, we’re just writing to let you know that you’ve been subscribed to a repository on GitHub.
Pic
Brian Cox 1 Hour
Ok, Understood!
2 Hours You
Pic
You’ll receive notifications for all issues, pull requests!
Pic
Brian Cox 3 Hours
You can unwatch this repository immediately by clicking here: Keenthemes.com
4 Hours You
Pic
Most purchased Business courses during this sale!
Pic
Brian Cox 5 Hours
Company BBQ to celebrate the last quater achievements and goals. Food and drinks provided
Just now You
Pic
Pic
Brian Cox Just now
Right before vacation season we have the next Big Deal for you.

Shopping Cart

Iblender The best kitchen gadget in 2022
$ 350 for 5
SmartCleaner Smart tool for cooking
$ 650 for 4
CameraMaxr Professional camera for edge
$ 150 for 3
$D Printer Manfactoring unique objekts
$ 1450 for 7
MotionWire Perfect animation tool
$ 650 for 7
Samsung Profile info,Timeline etc
$ 720 for 6
$D Printer Manfactoring unique objekts
$ 430 for 8