Статьи журнала

Технологии производства аппетайзеров с функциональными свойствами (обзорная статья, на английском языке)

PDF файл (Скачать)

IRSTI 65.53.35
N1-2025
https://doi.org/10.53939/1560-5655_2025_1_106

Набиева Ж.С., Дарибаева Г.Т., Мухтарханова Р.Б., Байбекова А.У., Толеуханова Н.С., Жанаева А.Б.

Аннотация.
Произведен анализ научной и производственной деятельности
по разработке и производству аппетайзеров, фруктовых, ореховых и
медовых паст. На рынке Казахстана в основном присутствуют аппетайзеры,
фруктовые, ореховые и медовые пасты из других стран, отсутствуют местные
аналоги. Рассмотрен вопрос отбора сырья и обогащения аппетайзеров
местным растительным сырьем и экстрактами из них. Обзор литературы
показал, что проведено очень много исследований в области получения
экстрактов, однако большинство данных исследований направлено на
фарминдустрию и косметическую промышленность. В рамках проекта №
BR24993031 планируется: отбор местного растительного сырья богатых БАВ
и поиск наиболее щадящих методов экстрагирования БАВ для их применения
в производстве густых растительных паст.
Ключевые слова:
местное растительное сырье, аппетайзеры, фрукты,
орехи, медовые пасты

Список литературы/References
1 I.V. Bobreneva. Funktsional’nyye produkty pitaniya. Uchebnoye posobiye.
Sankt-Peterburg, 2012. -180 s.
2 Morales P., Barros L., Ramírez-Moreno E., Santos-Buelga C., Ferreira I.
Xoconostle fruit (Opuntia matudae Scheinvar cv. Rosa) by-products as potential
functional ingredients // Food Chemistry. - 2015. - Р.289-297.
3 Prathamesh Bharat Helkar, AK Sahoo and NJ Patil*. Review: Food Industry By-
Products used as a Functional Food Ingredients// International Journal of Waste
Resources. - 2016. -Vol. 6, -I. 3. – Р. 13-14. DOI: 10.4172/2252-5211.1000248.
4 Khanturgayev A.G., Kotova T.I., Kharayev G.I., Khanturgayeva V.A. Izucheniye
protsessa polucheniya desertnoy pasty v elektromagnitnom pole sverkhvysokikh
chastot// VESTNIK Vostochno-Sibirskogo gosudarstvennogo universiteta
tekhnologiy i upravleniya. - 2018. - № 1 (68). – S. 5-11.
5 Moyseyak M.B., Vasil’yeva K.V., Kirillov D.D., Nagiyeva K.I., Kirillov D.D.
Razrabotka retseptury arakhisovoy pasty, sbalansirovannoy po belkovouglevodnozhirovomu
sostavu// Nauchnyye issledovaniya. - 2017. - №8, - S. 35-38.
6 Dadamirzayev M.KH., Akhrarov U.B. Retseptura i tekhnologiya proizvodstva
ovoshchnykh past novogo napravleniya. Universum: tekhnicheskiye nauki:
elektron. nauchn. zhurn. - 2022. - №4(97). - S. 21-27. DOI - 10.32743/
UniTech.2022.97.4.13514
7 Kolman, O Ja., Ivanova G.V., Yamskikh T.N., Nikulina E.O., Ivanova A.N.
Modeling new vegetable paste and marinade recipes for food processing
companies // Siberian Federal University // IOP Conference Series. Earth and
Environmental Science; Bristol. -2020. -Vol. 421, - I. 2. – P. 3-9. DOI:10.1088/1755-
1315/421/2/022060
8 GOST R 52349-2005. Produkty pishchevyye. Produkty pishchevyye
funktsional’nyye. Terminy i opredeleniya [Tekst]. - Vved. 2006-07-01. - M.: Izd-vo
standartov, 2006. - 3 s.
9 Danil’chuk, YU.V. Otsenka kachestva meda na osnove monitoringa yego fizikokhimicheskikh
svoystv // Sakhar. - 2012. - № 9. - S. 37-40.
10 Shakerardekani A., Behmaram Kh., Bostan A., Dini A. The role of honey in
improving rheological properties of nut butters, spreads, and pastes: A review
study // Pistachio and Health Journal. - 2019; - Vol. 2 (4), - Р. 27-42.
11 Hossen M.S, Ali M.Y, Jahurul M., AbdelDaim M.M., Gan S.H., Khalil M.I.
Beneficial roles of honey polyphenols against some human degenerative diseases:
A review // Pharmacological Reports. – 2017, - Vol. 69(6). - P. 1194-1205. https://
doi.org/10.1016/j.pharep.2017.07.002
12 Zagorulko A., Zahorulko A., Kasabova K., Chuiko L., Yakovets L., Pugach
A., Barabolia O., Lavruk V. Improving the production technology of functional
paste-like fruit-and-berry semi-finished products // Eastern-European Journal of
Enterprise Technologies. – 2022. - Vol. 4 (11 (118)), -P. 43–52. doi: https://doi.
org/10.15587/1729-4061.2022.262924
13 König L.M., Renner B. Boosting healthy food choices by meal colour variety:
results from two experiments and a just-in-time Ecological Momentary Intervention
// BMC Public Health 19. – 2019. - № 975. doi: https://doi.org/10.1186/s12889-
019-7306-z
14 Ruiz Rodríguez L.G., Zamora Gasga V.M., Pescuma M., Van Nieuwenhove C.,
Mozzi F., S nchez Burgos J.A. Fruits and fruit by-products as sources of bioactive
compounds. Benefits and trends of lactic acid fermentation in the development
of novel fruit-based functional beverages // Food Research International. – 2021.
-Vol. 140, 109854. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2020.109854
15 Patent SSHA № WO/2020/243263 Confectionary compositions, MPK A21D
2/36, A21D 13/00, A23L 25/00, A21D 13/04, A21D 13/24, A21D 2/165, A21D
2/181, A21D 2/364, A23G 3/34, opubl.03.12.2020.
16 Patent SSHA № CA2362765A1 Peanut spread comprising a darker roasted
and a lighte roasted nut composition, MPK A23L25/00; A23L25/10, A23L1/36;
A23L1/38; A23L3/00; B67D1/00, opubl.08.09.2000).
17 Patent №AU2020281854A1, Confectionery composition, MPK A23G1/40;
A23G1/46; A23G1/48; A23G1/54; A23G3/34; A23G3/36; A23G3/42; A23G3/44;
A23G3/46; A23G3/48; A23G3/54; A23L33/20; A23L7/122; A23P10/20,
opubl.20.01.2022.
18 Pat. 0002761583 RF. Sposob proizvodstva pastoobraznogo produkta s
dobavleniyem meda i orekhov/ Mishin M.A., opubl.10.12.2021.
19 Pat. 0002480029 RF. Gomogenizirovannaya svekol’naya pasta / Tsuglenok
N.V., Ivanova G.V., Kol’man O.YA.; opubl. 27.04.2013.
20 Pat. 2014150091/13RF. Vitaminizirovannaya pasta / Ryl’skaya L.A., Tarasenko
N.A.; opubl. 10.04.2016.
21 Pat. 24330. Pishchevaya pasta “Kunzhutnaya” /Romanovskaya I.B., opubl.
25.06.2011.
22 Thakur N.S., Thakur A. and Joshi V.K. Development of appetizer from box
myrtle (Myrica nagi) and its quality evaluation during storage. International Journal
of Food and Fermentation Technology, - 2016. - Vol. 6(1). – P.151-161.
23 Kasabova K., Samokhvalova O., Zagorul’ko A., Zagorul’ko A., Babayev S.,
Bereza O. i dr. Sovershenstvovaniye tekhnologii proizvodstva rakhat-lukuma s
ispol’zovaniyem razrabotannoy mnogokomponentnoy fruktovo-ovoshchnoy pasty
// Vostochno-Yevropeyskiy zhurnal peredovykh tekhnologiy. -2022. -Vol. 6 (11
(120)), - P. 51–59. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.269393.
24 Sovershenstvovaniye tekhnologii fruktovo-yagodnykh konditerskikh izdeliy
funktsional’nogo naznacheniya: monografiya / Pronina YU.G., Belozertseva O.D.,
Nabiyeva ZH.S., Bazylkhanova E.CH. – Almaty: TOO «Deluxe printery», 2023. –
401 s.
25 Pektiny: osnovnyye svoystva, tekhnologii, primeneniye. Kizatova M.ZH.,
Iskakova G.K., Azimova S.T., Nabiyeva Zh.S., Ustenova G.O., Kozhanova K.K.
Monografiya. Almaty: «Miras», 2020. - 265 с., ISBN 978-601-278-925-6.

Авторлар туралы мәліметтер
Набиева Жанар Серікболқызы – PhD, қауымдастырылған профессор,
Алматы технологиялық университеті, Алматы қ., Қазақстан,
atu_nabiyeva@mail.ru
Дарибаева Гульнур Тлеуханқызы – PhD, daribaeva.80@mail.ru
Мухтарханова Рауан Бурибайқызы – техника ғылымының кандидаты,
қауымдастырылған профессор, Алматы технологиялық университеті,
Алматы қ., Қазақстан, rauan_78@mail.ru
Байбекова Айгерим Уакитқызы – магистр, Алматы технологиялық
университеті, Алматы қ., Қазақстан, aiko_1995kz@mail.ru
Толеуханова Назым Сарсенқызы – магистр, Алматы технологиялық
университеті, Алматы қ., Қазақстан, nazym_toleykhanova@mail.ru
Жанаева Алтынай Бақтыкерейқызы – магистр, Алматы технологиялық
университеті, Алматы қ., Қазақстан, ann_ajki@mail.ru

Сведения об авторах
Набиева Жанар Серикболовна – PhD, ассоциированный профессор,
Алматинский технологический университет, г. Алматы, Қазақстан,
atu_nabiyeva@mail.ru
Дарибаева Гульнур Тлеухановна – PhD, Алматинский технологический
университет, г. Алматы, Қазақстан, daribaeva.80@mail.ru
Мухтарханова Рауан Бурибаевна – кандидат технических наук,
ассоциированный профессор, Алматинский технологический университет,
г. Алматы, Қазақстан, rauan_78@mail.ru
Байбекова Айгерим Уакитовна – магистр, Алматинский технологический
университет, г. Алматы, Қазақстан, aiko_1995kz@mail.ru
Толеуханова Назым Сарсеновна – магистр, Алматинский технологический
университет, г. Алматы, Қазақстан, nazym_toleykhanova@mail.ru
Жанаева Алтынай Бактыкерейкызы – магистр, Алматинский
технологический университет, г. Алматы, Қазақстан, ann_ajki@mail.ru

Information about the authors
Nabiyeva Zhanar Serikbolovna – PhD, Associate Professor, Almaty Technological
University, Almaty с., Kazakhstan, atu_nabiyeva@mail.ru
Daribayeva Gulnur Tleukhanovna – PhD, Almaty Technological University, Almaty с.,
Kazakhstan, daribaeva.80@mail.ru
Mukhtarkhanova Rauan Buribaevna – Candidate of Technical Sciences,
Associate Professor, Almaty Technological University, Almaty с., Kazakhstan,
rauan_78@mail.ru
Baibekova Aigerim Uakitovna – Master of Sciences, Almaty Technological
University, Almaty с., Kazakhstan, aiko_1995kz@mail.ru
Toleukhanova Nazym Sarsenovna – Master of Sciences, Almaty Technological
University, Almaty с., Kazakhstan, nazym_toleykhanova@mail.ru
Zhanayeva Altynay Baktykereykyzy – Master of Sciences, Almaty Technological
University, Almaty с., Kazakhstan, ann_ajki@mail.ru

Создатель :
Создан : 01 апреля 2025

Быстрый поиск

Публикационная этика Министерство науки и высшего образование Республики Казахстан Редакционная политика Шаблон статьи
(Scopus, Web of Science)
Шаблон статьи
(Новости наука Казахстана)

Activity Logs

There are 2 new tasks for you in “AirPlus Mobile App” project:
Added at 4:23 PM by
img
Meeting with customer
Application Design
img
img
A
In Progress
View
Project Delivery Preparation
CRM System Development
img
B
Completed
View
Invitation for crafting engaging designs that speak human workshop
Sent at 4:23 PM by
img
Task #45890merged with #45890in “Ads Pro Admin Dashboard project:
Initiated at 4:23 PM by
img
3 new application design concepts added:
Created at 4:23 PM by
img
New case #67890is assigned to you in Multi-platform Database Design project
Added at 4:23 PM by
Alice Tan
You have received a new order:
Placed at 5:05 AM by
img

Database Backup Process Completed!

Login into Admin Dashboard to make sure the data integrity is OK
Proceed
New order #67890is placed for Workshow Planning & Budget Estimation
Placed at 4:23 PM by
Jimmy Bold
Pic
Brian Cox 2 mins
How likely are you to recommend our company to your friends and family ?
5 mins You
Pic
Hey there, we’re just writing to let you know that you’ve been subscribed to a repository on GitHub.
Pic
Brian Cox 1 Hour
Ok, Understood!
2 Hours You
Pic
You’ll receive notifications for all issues, pull requests!
Pic
Brian Cox 3 Hours
You can unwatch this repository immediately by clicking here: Keenthemes.com
4 Hours You
Pic
Most purchased Business courses during this sale!
Pic
Brian Cox 5 Hours
Company BBQ to celebrate the last quater achievements and goals. Food and drinks provided
Just now You
Pic
Pic
Brian Cox Just now
Right before vacation season we have the next Big Deal for you.

Shopping Cart

Iblender The best kitchen gadget in 2022
$ 350 for 5
SmartCleaner Smart tool for cooking
$ 650 for 4
CameraMaxr Professional camera for edge
$ 150 for 3
$D Printer Manfactoring unique objekts
$ 1450 for 7
MotionWire Perfect animation tool
$ 650 for 7
Samsung Profile info,Timeline etc
$ 720 for 6
$D Printer Manfactoring unique objekts
$ 430 for 8