Prospects for the development of new specialized food products based on the milk of various farm animals

№3-2023

https://doi.org/10.53939/15605655/2023_3_12


Sinyavskiy Yu.A., Tuigunov D.N., Kassym A.K., Mendybaeva A.S.

Abstract: The article presents the results related to the prospects for the use of goat, mare and camel milk in the production of baby food and therapeutic and prophylactic nutrition. The direction of designing new specialized food products is promising for the food and processing industry, since scientific developments associated with new technologies and recipes will significantly expand the range of baby and dietary food products and improve the quality of life and health of the population in Kazakhstan.
Key words: mare’s milk, goat milk, camel milk, baby and therapeutic and preventive nutrition.

References
1 Симоненко С. В., Золотин А. Ю., Антипова Т. А. Региональная концепция питания детей школьного возраста и подростков // Пищевая промышленность. – 2009. – № 3. – С. 23. 2 Георгиева О.В. Современные специализированные отечественные продукты на молочной основе для питания детей старше первого года жизни // Медицина: теория и практика. – 2019. – №1. – C.295- 296.
3 Скальный А.В., Рудаков И.А., Нотова С.В., Бурцева Т.И., Скальный В.В., Баранова О.В. Основы здорового питания: пособие по общей нутрициологии. – Оренбург: ГОУ ОГУ, 2005. – 117 с.
4 Гаврилова Н.Б., Пасько О.В., Каня И.П. и др. Научные и практические аспекты технологии производства молочно-растительных продуктов: монография. – Омск.: Изд-во ОмГАУ, 2006. – 336 с.
5 Остроумов Л.А., Козлов С.Г. Новые подходы к проектированию комбинированных молочных продуктов // Продукты питания и рациональное использование сырьевых ресурсов: сб. науч. тр. – Кемерово: Изд-во КЕМТИПП, 2007.- С.24-25.
6 Тихомирова Н.А. Современное состояние и перспективы развития продуктов функционального назначения // Молочная промышленность. – 2009. – № 7. – С. 5-8.
7 Karimova G.D., Gorbatovskaya N.A. Study of physico-chemical properties of fermented mare’s milk to develop kas medicated products for children // Theoretical&Applied Science. – 2014. – № 3 (11). – P. 67-75.
8 Кисилевич Е.Э. Сухое кобылье молоко для детского питания // Материалы IV Международной студенческой научной конференции «Студенческий научный форум». – 2012. – С. 56-58.
9 Канарейкина С.Г. Качественные показатели йогурта, обогащенного сухим кобыльим молоко // Вестник БГАУ. – 2011. – № 1. – С. 69-73.
10 Mazhitova A., Kulmyrzaev A. Review: Physiologically functional components of mare’s milk // Manas Journal of Engineering (MJEN). – 2015. – Vol. 3, Issue 2. – P. 1-8.
11 Абишев Б.Х., Тасполатов Б.К. Некоторые вопросы лечебного действия кобыльего, верблюжьего и козьего молока при заболеваниях желудочно-кишечного тракта // Журн. Медицина (MedicineAlmaty). – 2015. – № 6 (156). – С. 61-63.
12 Харитонов В.Д., Будрик В.Г., Агаркова Е.Ю. и др. Перспективы разработки новых функциональных молочных продуктов для людей с непереносимостью белков молока // Молочная река. – 2012. – № 4. – С. 22-24.
13 Шувариков А.С., Пастух О.Н. Оценка качества молока различных видов сельскохозяйственных животных // 21 век: фундаментальная наука и технологии: материалы VIII Междунар. науч.-практич. конф. н.-и. ц. «Академический». North Charleston, SC, USA, 2016. – С. 100-102.
14 Шувариков А.С., Цветкова В.А., Пастух О.Н. Оценка коровьего, козьего и верблюжьего молока на аллергенность // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2014. – № 4. – С. 31-33.
15 Bashir S., Al-Ayadhi L.Y. Effect of camel milk on thymus and activation-regulated chemokine in autistic children: double-blindstudy // Pediatr. Res. – 2014. – Vol. 75, Issue 4. – P. 559-563.
16 Izadi A., Khedmat L., Mojtahedi S. Y. Nutritional and the rapeutic perspectives of camel milk and its protein hydrolysates: A review on versatile bio functional properties. // Journal of Functional Foods. – 2019. – Vol. 60. – P. 1-13.
17 Шувариков А.С., Юрова Е.А., Пастух О.Н. Качественные показатели коровьего, козьего и верблюжьего молока с учетом аллергенности // Известия ТСХА. – 2017. – №5. – C. 115-123.
18 Park Y.W. GoatMilk – Chemistry and Nutrition //Hand book of Milk of Non Bovine Mammals, 2017. – 681 р.
19 Prosser C., Mclaren R.D., Frost D., Agnew M., Lowry D.J. Composition of the non–protein nitrogen fraction of goat whole milk powder and goat milk based infant and follow-on formulae // International Journal of Food Science and Nutrition. – 2008. – № 59. – Р. 123-133.
20 Rutherfurd S., Moughan P., Lowry D., Prosser C.G. Amino acid compositi on determined using multiplehydroly sistimes for three goat milk formulations // International Journal of Food Science and Nutrition. – 2008. – № 59. – Р. 679-690.
21 Bevilacqua C., Martin P., Candalh C., Fauquant J., Piot M., Roucayrol A.M., Pilla F., Heyman M. Goats’ milk of defective alpha (s1)-casein genotype decreases intestin al and systemic sensitization to betalactoglobulinin guinea pigs // Journal ofDairy Research. – 2001. – № 68. – Р. 217-227.
22 Hodgkinson A.J., McDonald N.A., Kivits L.J., Hurford D.R., Fahey S., Prosser C. Allergic responses induced by goat milk αS1-casein in a murine model of gastrointestinal atopy // Journal of Dairy Science. – 2012. – № 95. – Р. 83-90.
23 Almaas H., Cases A.L., Devold T.G., Holm H., Langsrud T., Aabakken L., Aadnoey T., Vegarud G.E. In vitro digestion of bovine and caprine milk by human gastric and duodenal enzymes // International Dairy Journal. – 2006. – № 16. – Р. 961-968.

Комментарии закрыты.