Функционалды тарауға байланысты май базалары

PDF

https://doi.org/10.53939/15605655/2021_3_173

Альжаксина Н.Е., Байгенжинов К.А., Есимова Ж.А., Байкенов А.О., Коптлеуова Т.М., Елеукенова К.А.

Түйіндеме. Мақалада қазіргі адамның липидтерге және олардың құрылымдық компоненттеріне физиологиялық қажеттіліктерінің нормаларын ескере отырып, теңдестірілген май базасын құру аспектілері қарастырылады. Әр түрлі май қышқылдары тобы мен модификацияланған майлардың табиғи майларының құрамына талдау жүргізілді. Полиқанықпаған май қышқылдарының мөлшері 10-15% құрайды, ал ω6/ω3 май қышқылдарының қатынасы 10: 1 құрайды, бұл сау адамның қалыпты қажеттілігіне сәйкес келеді. Оңтайлы
коэффициентті реттеу кезінде сол немесе басқа эфир қышқылын тұтынуға медико-биологиялық талаптарды ғана емес, сонымен қатар өндірілетін өнімнің құрылымдық және реологиялық сипаттамаларын да ескеру қажет. Майлы негіздердің, табиғи және модификацияланған өсімдік майлары мен майларының балансы туралы деректер функционалды майлы өнімдердің тұтынушылық қасиеттерін қамтамасыз етеді.
Түйінді сөздер: теңдестірілген май негіздері, спредтер, функционалды мақсаты, май қышқылдарының құрамы, полиқанықпаған май қышқылдары.

Әдебиеттер
1 Mustafaev S.K., Efimenko S.G., Kalienko E.A., Sonina D.V. Influence of the conditions of pressing flax seeds on the yield and quality of oil // Polythematic network scientific journal of the Kuban State Agrarian University. Krasnodar: KubGAU. – 2014. №100 (06).
2 Functional foods. Introduction to technology [Text] / ed. A.A. Kochetkova. – M.: DeLi Print, 2009. – 288 p.
3 Tabakaeva O.V. Functional emulsion products of a new generation [Text] / О.V. Tabakaeva // Oil and fat industry. – 2007. – №3. – P.17-18.
4 Analysis of fatty acid composition of rapeseed oil / A.N. Ostrikov [et al.] // Oil and fat industry. – 2016. – №6. – P. 18-21.
5 Perkovets M.V. Low fat spreads for functional purposes [Text] / M. In Perkovets // Oils and fats. – 2007. – №5. – P. 8-9.
6 Vyshemirsky, F.A. Aspects of the production of spreads in Russia [Text] / F. A. Vyshemirsky // Cheese making and butter making. – 2008. – №3. – P. 15-16.
7 Shikov A.N., Makarov V.G., Ryzhenkov V.E. Vegetable oils and oil extracts: technology, standardization and properties. M.: Russian doctor, 2004. – 264p.
8 Mustafaev S.K., Efimenko S.G., Moruzhenko E.A. Influence of peculiarities of new breeding flax varieties on oil quality indicators in seeds during storage // Polythematic network electronic scientific journal of the Kuban State Agrarian University. Krasnodar: KubGAU. – 2014. – №03 (097).

 

Комментарии закрыты.