Helianthus tuberosus L. Топырық алмұрты өсімдігінен инулинді бөліп алу және технологиялық параметрлерін анықтау

МРНТИ 62.09.37

№2-2024

PDF

https://doi.org/10.53939/1560-5655_2024_2_77

Рысбаева Е.Ж., Лесова Ж.Т., Асанова Н.

Түйіндеме. Инулин – бұл өсімдік тектес полисахарид, еритін диеталық талшық пребиотик болып саналады. Ас қорыту ферменттерімен қорытылмайды, ішек микрофлорасы толық ыдырайды және пайдалы бифидобактериялардың көбеюіне, зиянды патогендік бактериялардың әсерін басуға көмектеседі. Инулин – полифруктозан, оны аморфты ұнтақ түрінде және кристалдар түрін-
де алуға болады, ыстық суда оңай ериді және суық суда еруі қиын. Қазақстан флорасының инулинге ең перспективалы көзі – Топырақ алмұрты Heliánthus tuberósus L. Ол қол жетімді дәрілік өсімдіктер тобына жатады. Қазақстанның барлық дерлік аудандарында кездеседі. Бұл жұмыста Қазақстанның дәрілік өсімдігі Топырақ алмұрты Heliánthus tuberósus құрамынан инулинді бөліп алу
әдістерін және технологиялық параметр көрсеткіштерін (меншікті, үйінді, көлемдік массалары және кеуектілігі) анықтау болып табылады. Инулиннің сандық мөлшерін анықтауда спектрофотометриялық әдіс қолданылды.
Түйінді сөздер: инулин, фруктоза, полисахарид, глюкоза, сахароза, КФК-3, спектрофотометр.

Әдебиеттер
1 Жучкова М.А., Скрипников С.Г. Топинамбур – растение XXI века // Овощи России. 2017. № 1. С. 31–33.
2 Кулуев Б.Р., Картуха А.И., Князев А.В., Фатерыга А.В., Чемерис А.В. Опыт выращивания Taraxacum hybernum (Asteraceae) // Растительные ресурсы. 2017. №4. С. 543–554.
3 Тарасенко Н.А. Инулин и олигофруктоза: эффективность в качестве пребиотического волокна для кондитерской промышленности // Фундаментальные исследования. 2014. № 9-6. С. 1216–1219
4 Устюжанинова Л.В., Мартинсон Е.А. Определение оптимальных параметров экстракции из клубней топинамбура // Сборник статей XVIII Всероссийской научно-практической конференции в 3 т. Вятский государственный университет. 2018. С. 204–213.
5 Becerril-Alarcon Y., Campos-Gomez S., Valdez-Andrade J.J., Campos-Gomez K.A., Reyes Barretero D.Y., Benítez-Arciniega A.D., Valdes Ramos R., Soto-Pina A.E. Inulin supplementation reduces systolic blood pressure in women with breast cancer undergoing neoadjuvant chemotherapy // Cardiovasc Ther. 2019. 5707150. doi: 10.1155/2019/5707150
6 Deng P., Hoffman J.B., Petriello M.C., Wang C.Y., Li X.S., Kraemer M.P. Morris A.J., Hennig B. Dietary inulin decreases circulating ceramides by suppressing neutral sphingomyelinase expression and activity in mice // J Lipid Res. 2020. V. 61. P. 45–53. doi: 10.1194/jlr.RA119000346
7 Gokhale S., Bhaduri A. Provitamin D3 modulation through prebiotics supplementation: simulation based assessment // Sci Rep. 2019. V. 9(1):19267. doi: 10.1038/s41598-019-55699-2
8. Guaragni A., Boiago M.M., Bottari N.B., Morsch V.M., Lopes T.F., Schafer da Silva A. Feed supplementation with inulin on broiler performance and meat quality challenged with Clostridium perfringens: Infection and prebiotic impacts // Microb Pathog. 2019. V. 139:103889. doi: 10.1016/j.micpath.2019.103889
9 Haiping D., Zhao A., Qi W., Yang X., Ren D. Supplementation of inulin with various degree of polymerization ameliorates liver injury and gut microbiota dysbiosis in high fat-fed obese mice // J Agric Food Chem. 2020. doi: 10.1021/ acs.jafc.9b06571
10 Stolze A., Wanke A., van Deenen N., Geyer R., Prüfer D., Schulze Gronover C. Development of rubber-enriched dandelion varieties by metabolic engineering of the inulin pathway // Plant Biotechnology Journal. 2017. V. 15. P. 740–753.
11 Сербаева Э.Р., Якупова А.Б., Магасумова Ю.Р., Фархутдинова К.А., Ахметова Г.Р., Кулуев Б.Р. Инулин: Природные источники, особенности метоболизма в растениях и практическое применение // Биомика, 2020, Том 12 №1, стр 19-57.
12 Ананьина Н.А., Андреева О.А., Мыкоц Л.П., Оганесян Э.Т. Стандартизация инулина, полученного из клубней георгины простой. Инзучениенекоторых физико-химических свойств инулина // Химико-фпамацевтический журнал. Том 43, №3, 2009, стр 35-37.

Комментарии закрыты.